FAQ

dosering, tabletten, hoeveelheid

De dosis van lithium is niet zo belangrijk. Bij het instellen op lithium letten we alleen op de bloedspiegel, de concentratie in het bloed. De ene persoon heeft 3 tabletten nodig om een goede bloedspiegel te bereiken, de ander maar een halve tablet. Hoe sneller de nieren lithium verwerken, des te meer tabletten heb je nodig.

Dus ook als je maar heel weinig lithium gebruikt – bijvoorbeeld als je al wat ouder bent – kan lithium veel nut hebben en uitstekend zijn werk doen, zolang je maar een goede bloedspiegel hebt. Deze is doorgaans tussen 0,6 en 0,8 mmol/L.
Aan de andere kant: ook als je veel tabletten lithium nodig hebt, hoeft dat niet gevaarlijk te zijn. Als je er maar een goede bloedspiegel mee bereikt.

Alternatieve geneeskundigen of personen die zich met voedingssupplementen bezighouden, doen wel eens metingen in haren, slijm, urine etc. Allerlei mineralen en elementen worden daarin gemeten. Het komt voor dat ook lithium wordt gemeten. Meestal vermeldt de uitslag dat het lithium te laag is. Het is zeer onduidelijk of dit ook maar enige betekenis heeft.

Iemand met een bipolaire stoornis heeft geen tekort aan lithium. Net zo goed als dat iemand met hoofdpijn geen tekort heeft aan paracetamol.

Het medicijn lithium, dat voorgeschreven wordt aan mensen met een bipolaire stoornis – en waar deze website over gaat – bevat veel meer lithium dan de voedingssupplementen die bij een drogist worden verkocht of door alternatieve geneeskundigen worden gegeven. Alleen als je het medicijn lithium slikt, kan de lithiumconcentratie in het bloed gemeten worden.

Wanneer een ‘laag lithiumgehalte’ word gevonden – als dit al betrouwbaar gemeten kan worden -, kan dit geen problemen veroorzaken. In elk geval is het zeer onverstandig om daarvoor het medicijn lithium te gebruiken.

Load More