FAQ

operatie, lichamelijke ziekten, lichamelijke klachten

Meld bij iedere ziekenhuisopname dat je lithium gebruikt aan je behandelend arts. Meestal zal dan direct bij de opname een lithiumspiegel worden bepaald. Meld een ziekenhuisopname ook altijd aan de arts die u de lithium voorschrijft.

Operatie

Lithium kan de werkingsduur van de spierverslappende medicijnen die bij operaties worden gebruikt, verlengen. Over het algemeen wordt geadviseerd bij kleine ingrepen de toediening van de lithiumdosis eenmaal, en bij grote ingrepen tweemaal over te slaan. Overleg een en ander altijd met de behandelende anesthesist.

Van veel (psychiatrische) medicijnen kan je een droge mond krijgen. Dat is niet goed voor het gebit. Speeksel is nodig om tandbederf te voorkomen. Ook lithium kan de speekselaanmaak verminderen.

Een andere mogelijke oorzaak van gebitsproblemen bij lithium is dorst. Van lithium kan je meer dorst krijgen. Als je telkens de dorst lest door zure of suikerhoudende dranken te drinken, kan dat sneller tot tandbederf leiden.

Van een lithiumgebruiker hoorde ik de tip om tegen de droge mond suikervrije kauwgom met xcilitol te gebruiken.
Bij dorst zou ik zo veel mogelijk suikerhoudende dranken vermijden. Het is tenslotte ook niet goed voor het gewicht. Als je toch zo iets drinkt, probeer dan telkens erna de mond spoelen met water.

Load More