nieuws over lithium?

Lithium is al een heel oud medicijn. Toch zijn er nog altijd nieuwe ontwikkelingen. Via dit blog probeer ik je daarvan op de hoogte te houden.lithium

6 Reacties

 1. René B.

  Ik heb 20 jaar lithiuum gebruikt. Na enkele jaren kreeg ik huidklachten. Na 14 jaar was het zo erg, dat ik een maand ziek er van was. Mbv een orthomoleculair bioloog ben ik weer op de been gekomen. 2,5 jaar later was het weer helemaal mis. Met een drastisch dieet na zo’n 3 maanden toch weer op de been gekomen. Na nog een s 2 jaar driegde het weer mis te gaan. Mij was verteld dat stoppen gelijk kis aan weer manisch of depressief worden (95% kans op terugval) Toen ben ik gewoon gestopt met lithium. Afgebouwd onder begeleiding van de psychiatrisch arts. Psychisch niets aan de hand: gewoon stabiel zoals altijd behalve die ene periode van 1,5 jaar toen het ooit mis was. Ik ben blijkbaar 20 jaar behandeld voor lithiumgebruik: “Zijn de bloedwaarden goed, dan is het goed. Nieren, schildklier alles altijd OK. Verder nog iets?” “Nee verder alles goed en stabiel, alleen de huid is slechter”. Na 20 jaar vertelde de psychiater 2 dingen: (a) er is geen onderzoek naar langdurig gebruik van lithium omdat het patent verlopen is (geen economisch motief) en (b) hij biedt vanaf nu aan lithiumgebruikers na 10 jaar aan om te kijken of er afgebouwd kan worden of overgestapt moet worden. Blijkbaar had hij er verder ook nog geen ervaring mee.

  Lithium maakte bij mij meer kapot dan me lief was. Wat is er nu werkelijk bekend van langdurig gebruik, behalve mijn verhaal?

  Reageren
  1. rhoekstra (Auteur bericht)

   Wat naar dat u zulke lastige bijwerkingen heeft ervaren.
   Het is bekend dat lithium huidproblemen kan geven. Ik heb het op deze website ook vermeld. Als je al gevoelig bent voor bijvoorbeeld acne of psoriasis, kan lithium dat verergeren. Soms is het inderdaad reden met lithium te stoppen.
   Het is dan wel zaak om goed te overleggen over de alternatieven: een andere stemmingsstabilisator of geen medicijnen. Het is ook verstandig enkele voorzorgsmaatregelen te treffen als je verandert of stopt.
   Dat er geen onderzoek is gedaan naar langdurig gebruik van lithium is niet waar. Er zijn wel degelijk studies naar gedaan.
   Het is altijd goed om telkens weer kritisch te kijken naar de noodzaak van lithium, of een ander medicijn dat je langdurig moet gebruiken, en dit af te zetten tegen de nadelen van zo’n middel. Vrijwel dagelijks voer ik gesprekken daarover. Meestal komen we met de lithiumgebruiker zelf tot de conclusie dat het beter is er nog mee door te gaan.

   Reageren
 2. René B

  Als er wel onderzoek naar gedaan is, waarom is mij dan altijd verteld dat de huidklachten niet veroorzaakt zijn door de lithium, hoogstens versterkt. Ik had ze eerder niet en na zo’n 20 maanden stoppen zijn ze ook weer verdwenen. Ik ben 7 jaar ziek geweest van de lithium! Foutje bedankt! Die 7 jaren komen niet meer terug

  Reageren
  1. rhoekstra (Auteur bericht)

   Ik kan niet beoordelen of uw huidklachten door lithium zijn veroorzaakt. Het is alleen wel in het algemeen bekend dat aandoeningen als acne, psoriasis of eczeem kunnen verergeren als je er al gevoelig voor bent. Het kan dus zijn dat je nooit iets van die gevoeligheid hebt bemerkt, maar dat het tijdens het gebruik van lithium naar buiten komt. Of dat bij u ook het geval is geweest, weet ik niet omdat ik geen informatie heb over uw specifieke situatie.

   Reageren
 3. René B

  U schrijft: “Dat er geen onderzoek is gedaan naar langdurig gebruik van lithium is niet waar. Er zijn wel degelijk studies naar gedaan.”

  Wat is het effect van 20 jaar lithium gebruik als je nieren en je schildklier het gewoon blijven doen?

  Reageren
  1. rhoekstra (Auteur bericht)

   Doorgaans zorgt lithium er vooral voor dat je stemming stabiel blijft. Over het effect op de nieren bestaat nog veel onduidelijkheid. Als die het goed blijven doen, is andere lange termijn schade eigenlijk niet waarschijnlijk.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *