Bij mij is een ‘laag lithiumgehalte’ gevonden. Moet ik dat aanvullen?

Alternatieve geneeskundigen of personen die zich met voedingssupplementen bezighouden, doen wel eens metingen in haren, slijm, urine etc. Allerlei mineralen en elementen worden daarin gemeten. Het komt voor dat ook lithium wordt gemeten. Meestal vermeldt de uitslag dat het lithium te laag is. Het is zeer onduidelijk of dit ook maar enige betekenis heeft.

Iemand met een bipolaire stoornis heeft geen tekort aan lithium. Net zo goed als dat iemand met hoofdpijn geen tekort heeft aan paracetamol.

Het medicijn lithium, dat voorgeschreven wordt aan mensen met een bipolaire stoornis – en waar deze website over gaat – bevat veel meer lithium dan de voedingssupplementen die bij een drogist worden verkocht of door alternatieve geneeskundigen worden gegeven. Alleen als je het medicijn lithium slikt, kan de lithiumconcentratie in het bloed gemeten worden.

Wanneer een ‘laag lithiumgehalte’ word gevonden – als dit al betrouwbaar gemeten kan worden -, kan dit geen problemen veroorzaken. In elk geval is het zeer onverstandig om daarvoor het medicijn lithium te gebruiken.