Nieuws

Componence Asset List

01 maart 2021

pillensnijder.png

In de afgelopen maanden hebben apotheken grote moeite gehad het generieke lithiumcarbonaat te leveren. De merken Priadel en Camcolit waren en zijn wel leverbaar.

Het is doorgaans geen probleem om lithiumcarbonaat om te zetten naar een van deze merkpreparaten. Sterker, vaak hebben deze merkpreparaten de voorkeur. Deze hebben een omhulsel waardoor de tabletten minder vies smaken en prettiger wegslikken.

Door dit omhulsel hebben Priadel en Camcolit een iets langere halfwaardetijd. De dosis wordt dus meer over de dag verspreid. Dat maakt voor de werking uiteindelijk niet veel verschil.

Priadel en Camcolit bestaan alleen in tabletten van 400 mg. Heb je 200 mg nodig (of 600 mg, of 1000 mg), dan is het geen probleem zo’n merk-tablet te breken. Het omhulsel wordt weliswaar dan ook gebroken en de geleidelijke verdeling over de dag gaat zo deels verloren, maar dat is voor de werking of de bijwerkingen doorgaans niet bezwaarlijk.

Als 100 mg voorgeschreven is en lithiumcarbonaat 100 mg is niet beschikbaar, zouden wij aanraden eerst bij de voorschrijvend arts na te gaan of het perse nodig is 100 mg te gebruiken. Vaak blijft de lithiumspiegel met 100 mg meer of minder ook nog wel goed. Dit kan eigenlijk niet goed zonder een spiegelcontrole bepaald worden en moet dus echt in overleg met de arts. Als het echt niet zonder 100 mg kan, zou ervoor gekozen kunnen worden dan maar Priadel of Camcolit in een kwart te verdelen, maar dit is natuurlijk wel een gedoe.